Click for Constanta, Romānia Forecast 


STIAȚI CĂ ?

 

CUM FACEM CORECT AERISIREA INSTALAŢIEI DE ÎNCĂLZIRE ?


 1. Se închid robineţii principali de pe conductele de tur şi retur din subsolul imobilului
 2. Se deschid robineţii de aerisire
 3. Se aşteaptă câteva minute pentru a se "linişti" apa în instalaţie şi pentru a da timp aerului să se ridice la suprafaţă
 4. Se deschide foarte puţin robinetul principal de pe conducta de retur
 5. Dupa ce aerul este scos din instalaţie şi pe conductele de aerisire apa curge constant se închid robineţii de pe aceste conducte
 6. Se deschid complet robineţii principali din subsolul imobilului

 

Cum puteti economisi ?


* Reparati robinetele din casa
* Nu lasati robinetul deschis pe perioada cat va spalati pe dinti sau va barbieriti.
* Dupa o intrerupere in livrarea apei nu lasati robinetul deschis pana apa revine curata sau calda.
* Incercati sa folositi masina de spalat in locul spalarii manuale.
* La spalarea vaselor folositi jet de apa numai la clatirea acestora.

 

Cum pastrati caldura in apartamente

Desi caloriferele sunt fierbinti, din cauza izolatiilor precare caldura “scapa” din locuinte. Iata cateva masuri de urgenta pentru a va izola locuinta si a pastra peretii departe de igrasie.
Caloriferele. Mutati orice piesa de mobilier din dreptul caloriferului. Daca aveti draperie groasa e bine sa o indepartati in zona elementilor de calorifer.
Comutati robinetul la pozitia “maxim” sau deschideti-l pana aproape de refuz (in cazul caloriferelor necontorizate).


Peretii.

Aerisiti camerele cel putin 5 minute zilnic, mai ales daca v-ati montat de curand tamplarie din PVC. Protejati astfel peretii de igrasie.


Balconul.

Poate reprezenta o bariera importanta in calea frigului daca este inchis, indiferent de marime. In cazul in care geamurile sunt simple, pe timpul iernii puteti pune in dreptul lor o draperie groasa, de culoare deschisa.


Ferestre si usi.

Daca nu aveti geamuri termoizolante (tamplarie gen termopan), cea mai ieftina metoda de izolare a ferestrelor sunt buretii adezivi, cu grosimi intre unu si trei centimetri. O rola de 10 metri costa intre 2 si 5 lei. Inainte de a lipi banda izolanta nu trebuie decat sa stergeti bine ramele geamurilor. Banda poate fi lipita atat intre toc si rama ferestrei cat si intre cele doua parti ale ferestrei, in cazul in care aceasta e dubla. Daca tocul sau rama au fisuri, problema poate fi rezolvata prin umplerea golurilor cu chit de lemn sau silicon, acesta din urma putand fi ales in functie de culoarea tocariei. Daca izolarea cu burete adeziv nu este suficienta pentru a opri curentul, puteti cumpara sau va puteti confectiona singuri un sul textil, pentru spatiul dintre ferestre. De asemenea, se spune ca atat jaluzelele cat si draperiile pot tine de cald, cu conditia ca acestea sa nu acopere caloriferul. Indiferent ca sunt din fier sau din lemn, usile de la intrare pot fi etanseizate cu ajutorul unei benzi de burete cu adeziv. Si daca aceasta metoda nu e suficienta, iar usa e expusa la frig, o puteti capitona.

 

Stiti cati litri de apa calda consuma un om pe zi ?


· 4 -7 litri de apa pentru spalat vasele
· 5-10 litri de apa pentru spalat pe maini
· 10-15 litri de apa pentru curatenie
· 20-40 litri de apa pentru spalat rufe
· 60-80 de litri apa pentru baie si dus

Stiati ca in 24 de ore...

… un robinet defect din care curge o picatura pe secunda, duce la o pierdere de 16 litri de apa?
… un robinet defect din care se prelinge o suvita de apa de 1mm, duce la o pierdere de 96 litri de apa ?
… o spartura de 5 mm la o conducta interioara in care apa are o presiune de 5 bari duce la o pierdere de 30000 litri de apa ?

 

Stiati ca ...

In ianuarie 2011, in lume, erau in functiune 442 de centrale nucleare, alte 65 fiind in constructie, potrivit European Nuclear Society.

Stiati ca instalatiile de canalizare dateaza inca din vremea Romei antice?

Stiati ca prima pompa de caldura a fost inventata intre anii 1855-1857 de catre profesorul Peter Ritter von Rittinger, dar datorita complexitatii sistemului si a tehnologiei de fabricatie inca insuficient dezvoltata nu s-a putut produce la scara larga? Cu acelasi principiu functioneaza si frigiderele din casele dumneavoastra!

Stiati ca Energia geotermala este energia termica generata si stocata in Pamant? De la izvoare termale , energia geotermala a fost folosita pentru spalat din paleolitic dar si pentru incalzirea cladirilor din vremea Romei, dar acum este mai bine cunoscut pentru producerea de energie electrica. La nivel mondial, aproximativ 10715 megawati (MW) de energie geotermala este disponibila in 24 de tari. Un numar suplimentar de 28 de gigawati sunt folositi direct pentru incalzire in instalatii pentru termoficare, incalzirea spatiului, spa-uri, procese industriale, de desalinizare si aplicatii agricole.

 

Stiati ca ...

...izolarea optima a geamului termopan este data de bagheta de aluminiu de 16 mm grosime ?

...o bagheta mai lata sau mai ingusta decat cea de 16 mm face ca pierderile prin camera termopanului sa creasca exponential ?

...in interiorul geamului termopan este aer sau un gaz rar ?

...aerul dintre foile de sticla este un bun izolator termic ?

...geamul termopan cu foile de sticla de grosimi diferite (4mm cu 5mm sau 6mm cu 4mm ) asigura o izolare fonica mai buna cu 32 % decat termopanul cu foile de sticla 4mm cu 4mm ?

...geamul termopan cu foile de sticla de 6mm cu 6mm izoleaza termic cu numai 3 % mai mult fata de geamul termopan cu foile de sticla de 4mm cu 4mm ?

...geamul termopan cu foile de sticla de 6mm cu 6mm izoleaza fonic cu numai 2 % mai bine fata de geamul termopan cu foile de sticla de 4mm cu 4mm ?

...geamul termopan cu foile de sticla de 4mm cu 4mm si bagheta de 16 mm, care contine o foaie LOW-E (hard) ofera o izolare termica cu 78 % mai buna decat geamul termopan float clar (ambele foi) ?

...geamul termopan cu foile de sticla de 4mm cu 4mm si bagheta de 16 mm, care contine o foaie LOW-E (soft) ofera o izolare termica 123 % mai buna decat geamul termopan float clar (ambele foi) ?

...in bagheta de geam se introduce o sare numita "silicagel" care are proprietatea de a absorbi umiditatea din interiorul geamului termopan ?

...prin securizare se intelege "calirea" sticlei in cuptoare speciale ?

...ferestrele cu doua canate au cele mai mari pierderi de caldura ?

...un pervaz montat incorect (care iese in camera mai mult de 20~30 mm) faciliteaza aparitia condensul ?

 

Ce este cogenerarea ?

Conceptul de "cogenerare" defineşte producerea concomitentă, cu aceeaşi instalaţie (grup motor termic-generator de curent, turbină, etc) a energiei termice şi electrice.

Cogenerarea se realizează cu ajutorul a trei grupuri de cogenerare, avānd fiecare īn alcătuire: 1 motor cu pistoane, cu funcţionare pe gaz, 1 generator de curent, precum şi două schimbătoare de căldură. Principiul de funcţionare al grupului motor-generator īl constituie transformarea īn energie termice şi electrice a lucrului mecanic produs de motor. Căldura obţinută īn  timpul funcţionării motorului, este cedată agentului primar al centralei termice, prin intermediul celor două schimbătoare de căldură, realizāndu-se astfel energia termică. Pe axul motorului, la atingerea unei anumite turaţii, este cuplat generatorul de curent, care produce energia electrică livrată consumatorilor.

Instalaţiile de cogenerare se dimensionează īn corelaţie cu necesarul de energie termică, energia electrică fiind un produs "secundar". Aceasta este diferenţa instalaţiilor moderne de cogenerare, faţă de clasicele  CET-uri (Centrale Electrice de Termoficare) Acestea din urmă se dimensionează pentru necesarul de energie electrică, energia termică fiind īn acest caz produsul "secundar".

Instalaţiile de cogenerare au cunoscut o dezvoltare deosebită īn ultimele două decenii, datorită crizelor energetice, şi ca urmare a Protocolului de la Kyoto, referitor la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Implementarea sistemului de cogenerare prezintă o serie de avantaje, dintre care cele mai importante sunt:
-aplicarea īn practică a celor mai moderne soluţii energetice
-utilizarea raţională a combustibilului
-costuri de producţie şi exploatare mici
-creşterea gradului de confort īn apartamentele consumatorilor
-utilizarea energiei electrice pentru nevoile proprii şi pomparea surplusului īn sistemul energetin naţional, devenind astfel şi producători de energie electrică, ceea ce conduce la eficientizarea investiţiei

 


 

Termeni si conditii

Absolut toate materialele si fotografiile publicate pe acest site sunt proprietatea RADET Constanta si vor fi preluate in concordanta cu legislatia in viagoare.

Copyright © radet-constanta.ro.
Toate drepturile rezervate.

Legaturi Utile:

primaria-constanta.ro
anrsc.ro
anre.ro
anpc.ro

 

Site produs si mentinut de: www.pulsmedia.com